Fakulteti i Inxhinierisë së Ndërtimit mori pjesë në Konferencën e 4-të Ndërkombëtare të Inxhinierisë Ekologjike dhe Mjedisore

16 Maj 2024
SHARE

Fakulteti i Inxhinierisë së Ndërtimit në Universitetin e Prishtinës "Hasan Prishtina" mori pjesë në Konferencën e 4-të Ndërkombëtare të Inxhinierisë Ekologjike dhe Mjedisore, e mbajtur në Beja të Portugalisë, nga data 14 deri më 17 maj.

Udhëhequr nga dekani i fakultetit tonë, Prof. Ass. Dr. Florim Grajçevci dhe i shoqëruar nga shefat e departamenteve Prof. Dr. Laura Kusari dhe Prof. Ass. Dr. Lavdim Osmanaj, dhe anëtarët e stafit akademik Ass. Premton Thaqi dhe Ass. Vlerë Krasniqi, delegacioni ynë u angazhua aktivisht në këtë konference të studiuesve, stafit akademik nga IAL-te dhe ekspertëve të industrisë nga e gjithë bota.

Gjatë konferencës, ekipi ynë prezantoi katër punime kërkimore, duke kontribuar në diskutime mbi një gamë të gjerë temash mjedisore, duke përfshirë teknologjinë e ujit dhe ujërave të zeza, vlerësimin e rrezikut mjedisor, zhvillimin e qëndrueshëm, energjinë e rinovueshme dhe më shumë. Këto prezantime lehtësuan shkëmbimin e vlefshëm të ideve dhe njohurive, duke nxitur bashkëpunimin dhe ndarjen e njohurive mes kolegëve.

Ideja e organizimit të kësaj konference ciklike lindi mbi bashkëpunimin e vendosur midis tetë Universiteteve polake: Universiteti i Shkencës së Jetës në Lublin, Universiteti i Bujqësisë në Kraków, Universiteti i Wrocław për Shkencën e Mjedisit dhe Jetës, Universiteti i Shkencës së Jetës në Poznań, Universiteti i Jetës i Varshavës Shkenca, Universiteti i Warmias dhe Mazury në Olsztyn, Universiteti i Teknologjisë në Gdańsk dhe Universiteti i Teknologjisë Rzeszów me Institutin Politeknik të Beja (Portugali). Së fundi institucionet e mëposhtme i janë bashkuar bashkëpunimit në organizimin e konferencës: Universiteti Politeknik i Katalonjës (Spanjë), Universiteti Çek i Shkencave të Jetës në Pragë (Çekia), Universiteti Bujqësor Henan (Kinë), Universiteti i Prishtinës (Kosovë), Universiteti Teknik i Kretës (Greqi), Universiteti i Teknologjisë Lublin (Poloni), Universiteti i Teknologjisë i Varshavës (Poloni) si dhe tre institute Politeknike në Portugali (Coimbra, Setúbal, Viana do Castelo).

Ekipi i FIN pati mundësinë të nxiste dhe të krijonte shumë linja komunikimi dhe bashkëpunimi, me shumë mundësi interesante dhe të vlefshme në të ardhmen e afërt. Një falenderim i veçantë I adresohet Dekanes Klaudia Borowiak dhe gjithë ekipit në Universitetin e Shkencave të Jetës në Poznan, për mbështetjen dhe bashkëpunimin e tyre të pafund. Gjithashtu, mirënjohje iu drejtua organizatorëve, veçanërisht Prof. Jorge Tavares dhe drejtuesve tanë të konferencës, Prof. Maria Adelaide Araujo Almeida nga IPBeja dhe Prof. Krzysztof Jóźwiakowski nga Universiteti i Shkencave të Jetës në Lublin, kolegë delegatë dhe qytetit të Bejës për mikpritjen e tyre të ngrohtë dhe kontributin e tyre të paçmuar në këtë ngjarje të paharrueshme. Së bashku, ne ecim përpara me frymëzim të rinovuar dhe një vizion të përbashkët për një të ardhme më të qëndrueshme.